Prăjitură Furnicuţa
Duceag Gabriela din Broşteni, Suceava, ne-a trimis această reţetă de prajitura Furnicuta pe care trebuie s-o încercaţi neaparat! Mulţumim, Gabriela. Nu uitaţi că aşteptăm reţetele voastre la adresa retete@click.ro!
Ingrediente:
2 foi napolitană 20/28 cm Pentru primul blat 4 ouă 4 linguri zahăr 3 linguri nucă măcinată 3 linguri făină 1 praf de sare
5 ouă
5 linguri zahăr
3 linguri mac
3 linguri făină
1praf de sare
250 g unt
10 linguri zahăr
9 gălbenuşuri
1 esenţă de vanilie
coajă rasă de portocală
5 linguri apă
Mod de preparare:
Pentru primul blat separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi spumă albuşurile cu un praf de sare, apoi adaugi treptat zahărul şi mixezi până când el se topeşte. Trebuie să obţii o compoziţie fermă. Adaugi făina cernută, nuca şi omogenizezi amestecând uşor, de jos în sus, cu o lingură. Pui hârtie de copt în tavă şi distribui lingură cu lingură compoziţia apoi nivelezi. Dai tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, şi laşi până ce blatul prinde o culoare uşor aurie.
Pentru cel de-al doilea blat separi albuşurile de gălbenuşuri. Baţi spumă albuşurile cu un praf de sare şi adaugi treptat zahărul şi mixezi. Pui făina cernută şi macul, apoi omogenizezi amestecând uşor, de jos în sus. Întinzi hârtie de copt în tavă şi distribui lingură cu lingură compoziţia apoi nivelezi. Dai tava la cuptor, la foc mediu, şi laşi până ce blatul se rumeneşte.
Pentru cremă laşi untul la temperatura camerei, apoi îl mixezi spumă. Amesteci într-un vas cu fund dublu gălbenuşurile cu zahărul şi cu apa. Pui vasul pe foc, laşi la foc mic, amestecând continuu, până ce compoziţia capătă consistenţa unei budinci. Laşi să se răcească complet şi adaugi esenţa de vanilie şi coaja rasă de portocală. Iei din compoziţie şi adaugi lingură cu lingură peste unt, mixând uşor.
Aşezi pe tavă o foaie de napolitană peste care întinzi 1/3 din cremă. Urmează blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioară peste foaia de napolitană cu cremă (îl răstorni), şi desprinzi uşor hârtia de copt. Întinzi peste blatul cu mac 1/3 din cremă, apoi aşezi blatul cu nucă în acelaşi mod. Desprinzi hârtia de copt, întinzi restul de cremă şi aşezi cea de-a doua foaie de napolitană.
Dacă e cazul tai cu un cuţit marginile de blat care depăşesc dimensiunea foii de napolitană. Pui o greutate deasupra şi laşi să se lipească crema de foi. Porţionezi prăjitura Furnicuta cu un cuţit subţire, bine ascuţit.
Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.