Prăjitură răsturnată
Doamnei Mirela Luca îi place să gătească dulciuri, mai ales prăjituri apetisante cum este cea răsturnată.
Ingrediente Pentru blat: ● 5-6 mere mari ● 100 g unt ● 200 g zahăr ● 5 ouă ● 100 g făină ● 1 praf sare Pentru cremă ● 2 ouă ● 3 linguri zahăr ● 3 linguri amidon ● 400 ml lapte ● esenţă de vanilie, după gust ● 100 g unt Pentru ornat ● frişcă bătută ● ciocolată răzuită
Pentru blat, cureţi merele spălate şi le tai felii. Întinzi hârtie de copt într-o tavă, o ungi cu unt, presari 100 g de zahăr şi aşezi merele uniform. Dai la cuptorul încins 20 de minute.
Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi spumă tare albuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr. Adaugi toate gălbenuşurile şi amesteci după fiecare de 4-5 ori, presari făina şi o încorporezi numai prin răsturnare de 10-12 ori. Scoţi tava, o laşi 3 minute ca să iasă aburii, pui aluatul, nivelezi şi o mai dai la cuptor încă 30 de minute. După ce s-a copt, scoţi prăjitura pe un platou, cu tot cu hârtie, aşezi tava peste prăjitură şi, cu o mişcare rapidă, o întorci ca siropul să intre în blat.
Pentru cremă, baţi ouăle cu zahărul şi cu amidonul, torni laptele şi aşezi pe focul mic, amestecând până când se îngroaşă crema. După ce devine ca o budincă, o laşi la răcorit, încorporezi untul şi esenţa şi laşi să se răcească complet. Ungi prăjitura rece cu cremă şi o decorezi cu frişcă şi cu ciocolată rasă. O ţii la frigider până în momentul servirii.