Reţeta zilei de joi. Escalop pentru „joile domneşti” (reţete româneşti pe gustul tău)
5 mai 2016
Din țară
După tradiţia satului românesc, astăzi încep „Joile domneşti”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicţii ce trebuie respectate. În Joile domneşti nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol de inundaţii şi furtuni, ce se vor abate asupra culturilor.
Tot în aceste zile, femeile dau de pomană colaci şi vin turnat în ulcele noi de lut. Se mai dau de pomană haine şi câte un blid cu mâncare.
Cum joile sunt „domneşti”, şi reţeta noastră de azi e „domnească”, gătindu-se în prima dintre curţile voievodale ale Ţării Româneşti, la Câmpulung Muscel.
Ai trebuinţă de: 500 g carne de viţel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g caşcaval, 20 g făină, o legătură de mărar, 5 roşii mari, 70 g de unt, două cepe, sare, piper.