Reţeta zilei de luni. Supă de pui cu tăiţei (pentru Lăsata Secului)
Maine incepe postul cel mare al Craciunulu. insa inainte de intrarea in aceasta perioada de pregatire sufleteasca si trupeasca, toţi crestinii se bucura de Lasatul secului, ultima zi in care se mai poate manca din belsug.
In aceasta seara are loc un adevarat pelerinaj in cadrul caruia finii merg la nasi, copiii casatoriţi la parinţi, nepoţii la unchi si matusi, cerandu-se iertare pentru eventualele neinţelegeri ivite pe parcursul anului. Cei care vin aduc daruri si sunt invitaţi in casa, unde li se pune masa. Se incing discuţii si vechile suparari sunt uitate, pentru ca nu este bine sa intri in Postul Craciunului suparat.
Tradiţia indeamna ca Lasatul Secului sa se petreaca in familie. La masa se strang rudele apropiate si prietenii si se desfata cu mancaruri alese: ciorbe, fripturi, placinte si vin. Sarbatoarea se ţine ca aparare de boli, lovituri, protejarea holdelor de grindina etc.