Reţeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi

1 iulie 2015   Din țară

O vară aşa, ca aceasta de-acum. Şi-un "dor de ducă" prin ţară, căutând oameni, întâmplări şi reţete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Suceviţa şi de acolo drum deschis prin ploaia văratică, printre satele bucovinene, spre Vicovu de Sus, unde aveam să adăstam două zile. Să ne "hodinim" (cum e vorba locului), după lungul "circuit culinar" pe care îl dedicasem Bucovinei.

Acolo, în casă la tuşa Maria - strasşnică găzdoaie, la aproape şapte decenii (cât avea pe atunci), rumenă în obraji cum îi focul şi aprigă precum acesta când era vorba de gospodăria ei, dar moale şi blândă cum e căldura lui în serile de iarna - , ei, bine, acolo am învăţat a face pâine din cartofi, dulce şi plină la gust şi atât de potrivită cu felurile de mâncare ce ne erau puse dinainte la masă: borş gătit ca-n Bucovina, cu hribi şi... mujdei de usturoi, sarmale cu urdă şi smântână, o tocană ca-n obcini (din carne de vacă şi de porc, ardei, usturoi şi smântână şi altele, după gustul oamenilor de acolo).

Pâinea o pregătise, sub îndrumarea tuşii, fiică-sa, Marişica (îi scriu numele astfel, ca să respect pronunţia din zonă), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), două linguri cu zahăr, două kilograme de făină de grâu, 100 g drojdie de bere, un litru şi jumătate de apă caldă şi o lingură cu sare grunjoasă.

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR

Mai multe