Reţeta zilei de miercuri. Zară moaţă (reţete româneşti pe gustul tău)
Rămânem în universul culinar al românilor - şi-al lui Radu Anton Roman - pentru o... zară moaţă, fel de bucate care încă o dată probează că în condiţii identice, având la îndemână aceleaşi ingrediente şi ustensile şi ducându-şi traiul asemănător, oameni gândesc şi... gătesc la fel. Ce-i „zara moaţă”? În cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), R.A.R. o numea „încă o ciorbă din familia fierturilor ciobăneşti, făcută la stână, undeva, în Apuseni, din puţinul ce l-a cărat măgarul şi cu ce-a rămas de la alte bucate, mai bune”.
Este această supă-ciorbă a oierilor din Ţara Moţilor „rudă” cu „foile-n lapte” ale ciobanilor de la stânile de pe Penteleu, din curbura Carpaţilor, şi cu „soup de chalet”, zeama păstorilor elveţieni din alpajurile de la 2-3.000 de metri. Cum se prepară?