Savarine de casă
Mulţumim Elenei Harabagiu din localitatea Râmnicu Sărat judeţul Buzău, pentru această reţetă absolut delicioasă!
Ingrediente
Pentru coji savarine 440 g faina alba 300 ml lapte caldut 6 galbenusuri 1 ou intreg 30 g zahar tos 30 g drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g drojdie uscata 15 g zahar tos (1/2 de lingura) 50 ml ulei coaja rasa de la ½ de lamaie ½ lingurita sare 50 g zahar vanilat
1 l apa
500 g zahar tos
coaja rasa de la ½ lamaie
40 ml rom superior
100 g jeleu rosu de fructe sau marmelada
500 g frisca lichida
30 g unt topit pentru uns
Mod de preparare
In castronul mixerului am pus drojdia impreuna cu o lingura de zahar tos si am frecat-o un pic. Am turnat cei 300 ml de lapte caldut si am desfacut drojdia in el. Din cele 440 g de faina am scos 1/4 deoparte si le-am adaugat peste drojdie si lapte. Am facut o maia clasica. Am omogenizat bine acest amestec si l-am presarat cu putina faina, am acoperit vasul cu o punga si l-am lasat 20 de minute la dospit (prima dospire).
Am asezat galbenusurile si oul intreg in alt castron metalic si am adaugat zaharul , sarea si coaja rasa de lamaie. Le-am batut bine cu un tel pana au devenit spumoase. Am adaugat in maia aceste oua spumoase, restul de faina si cei 50 ml de ulei. Nu trebuie mixat mult acest aluat, doar cat sa fie omogen. Se adauga coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se omogenizeaza si se lasa la dospit pentru 30 de minute. Am distribuit apoi aluatul forme si l-am mai lasat sa creasca 20 minute. Am copt cojile de savarine aproximativ 20 minute la aproximativ 220 de grade,dupa care am micsorat temperatura la 180 de grade.Le-am mai lasat la copt pentru alte 10 minute. Le-am lasat sa se raceasca si le-am taiat cate un capacel
Pentru sirop, într-o oala adanca am pus 1 litru de apa la fiert cu 500 g de zahar. Am fiert siropul cam 5 minute.Am adaugat apoi coaja rasa de lamaie si l-am lasat sa se raceasca.Dupa ce s-a racorit,am pus si romul.
Am cufundat cate 4-5 coji de savarine in oala cu sirop,si le-am tinut pana au retinut suficient. Am mixat apoi frisca pana si-a dublat volumul,si am umplut savarinele.
Pentru jeleu am amestecat continutul unui plic de tort jele cu 3 linguri de zahar si 150 ml sirop de fructe,si am pus amestecul pe foc cca un minut.
Am decorat capacelele cu jeleul si am pus savarinele la rece