Shaorma de casă
Doamna Clementina Suciu din Braniştea ne-a pus la grea încercare când ne-a trimis reţeta ei de shaorma de casă.
Ingrediente
Pentru lipii
250 g făină
150 ml apă
15 g drojdie
½ lingură rasă zahăr
¼ linguriţă sare
Pentru umplutură
1 piept de pui dezosat
4 linguri ulei
3 linguri vin
sare, după gust
piper, după gust
1 linguriţă boia
1 căţel de usturoi
5 cartofi mari
varză proaspătă
gogoşari în oţet
castraveţi muraţi
ketchup dulce
sos de maioneză
Mod de preparare
Torni apa într-un ibric, o aşezi pe foc şi o laşi până devine călduţă. Într-un bol, amesteci făina şi sarea. Dizolvi drojdia în puţină apă calduţă cu zahăr, apoi o răstorni peste făină. Pui apa treptat şi frămânţi până obţii un aluat omogen şi nelipicios. Laşi 30 de minute la crescut. Presari pe masă puţină făină, rupi 4 bucăţi din aluat şi le întinzi bine până când devin foarte subţiri. Le coci pe rând într-o tigaie teflonată, fără ulei.
Speli pieptul de pui, îl porţionezi şi îl baţi cu ciocanul pentru sniţele, având grijă să nu le subţiezi prea mult. Separat, amesteci 2 linguri de ulei, vinul, sare, piper, după gust, ½ linguriţă boia de ardei, usturoiul pisat, apoi adaugi bucăţile de pui şi laşi la frigider 30 de minute. Încingi o tigaie grill şi rumeneşti carnea, apoi o tai feliuţe, pe lung.
Cureţi cartofii, îi speli şi îi tai beţigaşe. Îi amesteci într-un vas cu restul de ulei, sare, boiaua rămasă, apoi îi pui într-o tavă pe hârtie de copt, dai tava la cuptor şi îi laşi până sunt bine pătrunşi şi rumeniţi. Tai varza fideluţă şi o freci cu puţină sare. Castraveţii muraţi îi faci cubuleţe, iar gogoşarii felii subţiri. Iei câte o lipie şi o umpli cu fâşii de pui, cartofi, castraveţi muraţi, gogoşari, varză, sos de maioneză şi ketchup, apoi o rulezi.