Tort cu biscuiţi şi ciocolată fără coacere
Îi mulţumim lui Daniel Safta pentru această reţetă de tort cu biscuiţi şi ciococlată fără coacere.
Ingrediente
800 grame biscuiţi 100 grame nuci uşor prăjite şi tăiate bucăţi
200 grame zahăr
240 ml apă
150 grame unt
1 linguriţă esenţă vanilie
200 grame smântână pentru frişcă (grăsime 35%)
200 grame ciocolată amară, bucăţele
Mod de preparare
Rupem biscuiţii în bucăţi mici într-un bol mare. Punem nucile prăjite peste ele şi le amestecăm. Pentru siropul de ciocolată într-o cratiţă care nu lipeşte punem zahărul şi cacaoa, le amestecăm. Adăugăm treptat apa şi amestecăm bine cu o spatulă. Punem untul şi punem cratiţa pe foc mediu, o fierbem 7-8 minute amestecând continuu. Stingem focul, adăugăm esenţa de vanilie şi lăsăm să se răcească 10-15 minute.
Punem siropul peste biscuiţi şi cu o spatulă le combinăm bine.Transferăm amestecul într-o formă de tort cu diametrul de 23 cm. Apăsăm bine cu o spatulă şi nivelăm. Punem la rece pentru 1 oră.
Pentru glazură punem smântâna pe foc mic până o aducem la punctul de fierbere apoi o turnăm peste ciocolata bucăţele şi amestecăm bine. O turnăm pe tort şi rotim forma de tort pentru o întindere completă şi fără urme. Dacă dorim putem pune bucăţi de nucă prăjită pentru decor apoi o lăsăm la rece 4 ore. Dacă nu aveţi o formă de tort ce se desface puteţi pune hârtie de copt înainte de a pune amestecul cu biscuiţi.