Tort cu mere, frişcă şi bezea
Tort? Mere? Frişcă? Bezea? Gabriel Sălăgean parcă ne-a citit gândurile şi ne-atrimis această reţetă la redacţie.
Ingrediente
Pentru blat
85 g unt 100 g zahăr tos 3 gălbenuşuri 1 plic zahăr vanilat 3 linguriţe iaurt grecesc 125 g făină 1 plic praf de copt 1 praf de sare
Pentru crema de mere
600 g mere
300 ml apă
50 ml lapte
1 plic budincă de vanilie
2 plicuri zahăr vanilat
4 foi gelatină
50 g zahăr pudră
Pentru bezea
3 albuşuri
175 g zahăr
3 linguri fulgi de migdale
Pentru umplutura cu frişcă
100 ml frişcă lichidă
Pentru decor
100 ml frişcă lichidă
50 g fulgi de migdale
Mod de preparare
Mixam untul cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam galbenurile pe rand, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza.
Adaugam iaurtul, amestecam bine, apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu un praf de sare si praful de copt.Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii detasabili tapetati cu ulei si faina.
Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 25-30 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cat timp se raceste batul batem frisca pana se intareste (dar nu foarte tare sa nu aiba aspect untos), apoi pregatim crema de mere. Foile de gelatina le punem intr-un bol cu apa rece. Merele curatate de coaja si cotor, taiate cubulete, le fierbem in apa cu 50 g zahar pudra timp de 2-3 minute.
Dizolvam budinca de vanilie in lapte si o punem la fiert peste mere. Cand se ingroasa compozitia luam de pe foc. Peste 3 minute putem adauga gelatina si amestecam bine. Punem blatul pe o farfurie si il imbracam cu peretii detasabili ai formei de tort. Turnam putin mai mult de jumatate din crema de mere peste blat, apoi punem frisca.
Peste frisca punem restul de crema si dam la rece. Pregatim bezeaua mixand foarte bine albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Cand obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezele, oprim mixerul. Punem bezeaua intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt, presaram fulgii de migdale si o coacem in cuptorul preincalzit la 100°C pentru o ora.
O lasam sa se raceasca in cuptorul inchis peste noapte, sau cel putin 6 ore. Punem bezeaua peste ultimul strat de mere cu budinca de vanilie, apoi imbracam tortul in frisca batuta si il decoram cu fulgi de migdale.
Echipa clickpoftabuna.ro nu îşi asumă responsabilitatea eventualelor nereuşite culinare. Reţetele sunt trimise de cititorii noştri şi aparţin acestora.