Tort „Lacrimi de înger“
Doamna Adriana Rada din Oradea ne-a ispitit cu cel mai bun tort.
Pentru blat
160 g făină
80 g unt
50 g zahăr
1 plic praf de copt
1 gălbenuş
1 lingură smântână
Pentru cremă
300 g brânză de vaci făcută din lapte acru (scoacă)
3 gălbenuşuri
100 g smântână
200 g zahăr
2 linguri griş
Pentru bezea
4 linguri de zahăr
4 albuşuri
Cum se prepară tortul
Amesteci făina, cu praful de copt, cu untul şi cu 50 g zahăr. Amesteci cu mâna până când obţii firimituri, apoi încoprporezi, gălbenuşul, smântâna şi frămânţi bine aluatul obţinut. Îl înfăşori în folie şi îl dai la frigider 20 de minute.
Separat, mixezi brânza de vaci cu smântâna, cele două tipuri de zahăr şi gălbenuşurile. Presari grişul, omogenizezi şi laşi 15 minute să se odihnească.
Întinzi aluatul, îl aşezi într-o tavă cu diametrul de 26 cm, cu pereţi detaşabili, o dai la congelator 30 de minute, apoi o bagi la cuptorul încins alte 15 minute. Torni brânza şi o pui în cuptor încă 30 de minute.
Pentru bezea, mixezi albuşurile până când devin o spumă, adaugi zahărul şi baţi continuu. Când au devenit o cremă densă, scoţi tava din cuptor şi o torni peste prăjitură. O mai bagi alte 15 minute, apoi o scoţi şi laşi cuptorul să se răcească puţin. Pui tava înapoi şi o ţii în cuptor 2 ore, pentru că în urma procesului de condensare vor apărea „lacrimile” pe suprafaţa tortului.