Tort marmorat
Mulţumim Anei Ioniţă din Ploieşti pentru această reţetă gustoasă, pe care o adorăm!
Ingrediente
Pentru foi 6 albuşuri 6 linguri zahăr 1 1/2 lingură făină 120 g nuci măcinate
6 gălbenuşuri
6 linguri zahăr
340 ml lapte
2 linguri făină sau amidon
170 g unt nesărat
esenţă de vanilie
200 ml frişcă
150 g zahăr
200 g nuci zdrobite
Mod de preparare
Baţi două albuşuri spumă, adaugi două linguri de zahăr şi baţi până se topeşte. Amesteci o jumătate de lingură de făină cu 40 g de nuci măcinate şi le încorporezi uşor în albuşuri. Pui hârtie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, întinzi compoziţia şi coci, la foc mic, 25 de minute. Procedezi la fel şi pentru celelalte două foi.
Pentru crema 1, amesteci într-o crăticioară gălbenuşurile cu făina, zahărul şi laptele adăugat treptat. Pui pe foc şi amesteci continuu până se îngroaşă. O laşi să se răcească, o torni treptat peste unt şi adaugi esenţă de vanilie.
Pentru crema 2, topeşti zahărul şi îl torni în strat subţire pe o tavă unsă cu puţin ulei. Laşi să se răcească, îl desprinzi uşor, îl zdrobeşti, pui bucăţile într-o pungă şi le baţi cu sucitorul.
Baţi frişca şi adaugi caramelul zdrobit şi 120 g de miez de nucă. Pui prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frişcă. Continui la fel şi cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frişcă, cu care îmbraci tortul. Îl tapetezi cu nucă zdrobită şi îl dai la rece pentru câteva ore.