Zacuscă de peşte
Pe lângă cea de vinete, zacusca de peşte este un deliciu. Noi vom încerca cu siguranţă reţeta domnului Daniel Albert Bertoni din Focşani.
Ai nevoie de
2 ½ kg macrou congelat
3 ½ kg gogoşari şi ardei kapia, copţi şi curăţaţi
1 kg ceapă
300 ml ulei
1 ½ l suc de roşii
2 l apă
200 ml oţet
5 foi de dafin
4 linguri cu zahăr/miere
sare
piper boabe
Cum se prepară
Cureţi peştele, îi tai capul şi coada, îl pui la fiert în apă cu sare şi cu oţet, îl desfaci în bucăţi, îi elimini oasele, apoi îl tai mărunt.
Toci ceapa, gogoşarii şi ardeii. Încingi uleiul, pui ceapa la călit, adaugi ardeii şi gogoşarii, boabe de piper şi foi de dafin, după gust. Ţii pe foc 20 de minute, amestecând din când în când şi stingi cu sucul de roşii. Fierbi la foc domol o oră până scade de jumate, iar uleiul se ridică la suprafaţă. Adaugi peştele şi mai laşi la foc molcom alte 40 de minute, iar cu 10 minute înainte adaugi zahărul sau mierea li potriveşti gustul de sare şi piper. După ce a scăzut bine, iar uleiul s-a ridicat deasupra pui zacusca în borcane sterilizate pe care le înfiletezi. Fierbi borcanele în apă 20 de minute şi le laşi să se răcească lent. Poţi păstra zacusca şi 2-3 ani.