Conopidă gratinată
Ingrediente: 1 conopidă potrivită, 1 ceapă mare, 2 căţei de usturoi, 3 cartofi mari, 200 g bacon, 2 linguri ulei de măsline, 150 g caşcaval ras, 50 g unt, 200 ml supă de legume, pătrunjel verde, sare
Mod de preparare:Numar porţii: 4 Timp de preparare: 1h 20 min Dificultate: mica
Desfaci conopida în bucheţele, le speli în apă rece şi le laşi în apă cu sare 15 minute. Opăreşti bucheţelele de conopidă în apă cu sare cinci minute şi le scurgi într-o strecurătoare.
Între timp, fierbi cartofii întregi în apă cu sare, îi scurgi, îi cureţi de coajă şi-i tai rondele subţiri. Separat, căleşti în uleiul bine încins ceapa tăiată felii subţiri doar cât să se înmoaie, o scoţi deoparte şi în locul ei rumeneşti baconul tăiat felii, fără a le usca prea tare.
Ungi un vas termorezistent mediu cu unt, îl tapetezi cu felii de cartofi fierţi, adaugi bucheţelele de conopidă şi presari printre ele ceapă călită, felii de bacon, câteva felii de cartofi şi usturoi zdrobit. Adaugi restul de unt tăiat bucăţele, supa de legume şi introduci vasul în cuptorul bine încins pentru circa 30 de minute. Scoţi vasul, presari caşcavalul ras şi mai dai la cuptor pentru 10 minute. O serveşti caldă, cu pătrunjel tocat deasupra.