Curcan umplut

16 aprilie 2013   Felul principal

Ingrediente: 1 curcan de 3-4 kg, 125 g unt, 2 linguri miere, 200 g bacon, 1 lingură muştar, sare, piper, cimbru, usturoi

Pentru umplutură: 4 linguri orez, 1 ceapă tocată, ficatul curcanului, 2 felii pâine înmuiate în lapte, 100 ml coniac, 150 g stafide, 2 ouă, 1 linguriţă vegeta, piper, 125 g unt, 200 ml vin alb sec

Pentru garnitură: 4 mere, 1 portocală

Mod de preparare:Cureţi curcanul, îl speli şi-l condimentezi în exterior şi în interior cu sare, piper şi cimbru, după gust. Îl împănezi cu usturoi şi-l ungi cu muştar, unt şi miere. Pentru umplutură, căleşti în unt ceapa tocată mărunt, adaugi orezul şi jumătate din bacon tăiat mărunt. Pui puţină apă şi laşi până orezul se înmoaie, după care dai să se răcească puţin.

Între timp, pui stafidele la înmuiat în coniac 30 de minute. Adaugi ouăle peste orez, pâinea stoarsă, ficatul tăiat mărunt, stafidele scurse, vegeta, piper, după gust, şi omogenizezi bine. Umpli curcanul cu amestecul de orez, coşi pentru a nu ieşi umplutura şi legi picioarele. Aşezi feliile de bacon rămase pe pieptul curcanului, îl pui în tavă, adaugi apă, 200 ml vin alb sec şi acoperi cu folie de aluminiu.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru 3-4 ore. În general, câte kg are curcanul, atâtea ore stă la cuptor. Din când în când, îl stropeşti cu zeama din tavă. Înainte cu jumătate de oră de a fi gata curcanul, îndepărtezi folia, pui în tavă merele curăţate de seminţe şi tăiate sferturi şi portocala fără coajă tăiată felii. Laşi să se rumenească.

De la Mirela Dumitru Ghenoiu, Brăila

Mai multe