Peşte în aspic
Ingrediente: 1 peşte proaspăt de 2 kg (ştiucă, şalău, păstrăv), 1 ceapă, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 păstârnac, 8 roşii cherry, 2-3 foi de gelatină, 1 lămâie, 1 linguriţă oţet, 1 pahar vin alb, pătrunjel verde, sare, piper boabe
Mod de preparare:Numar porţii: 8 Timp de preparare: 1h 30 min Dificultate: mică
Cureţi peştele de solzi, branhii şi de intestine, îi tai capul, îl speli cu apă rece şi îl scurgi bine. Îl pudrezi cu puţină sare şi îl laşi la frigider să se condimenteze.
Cureţi zarzavaturile, le tai bucăţi mari sau felii groase şi le fierbi în apă cu sare. Ceapa o laşi întreagă. Când sunt bine pătrunse, scoţi ceapa şi o arunci, iar restul zarzavaturilor le păstrezi deoparte. Condimentezi supa cu zeamă de lămâie, oţet, vin, sare şi piper boabe. Adaugi roşiile cherry şi le laşi să dea câteva clocote, apoi le scoţi deoparte cu spumiera.
Aşezi peştele întreg într-o cratiţă largă, torni peste el supa şi îl laşi să fiarbă 10-15 minute, la foc mic. Scoţi cu grijă peştele într-un castron oval, îl porţionezi cu un cuţit foarte bine ascuţit, având grijă să nu se sfărâme. În jurul lui aşezi roşiile. Dacă vrei, poţi pune şi zarzavaturile. Acoperi totul cu supa strecurată, în care ai adăugat gelatina înmuiată. Laşi câteva ore la rece să se închege aspicul şi îl serveşti decorat cu crenguţe de pătrunjel verde.