Pui cu bureţi şi smântână
Ingrediente: 1 pui potrivit, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ţelină mică, 100 g unt, 150 ml vin alb demisec, 50 ml smântână groasă, 10 trufe sau bureţi uscaţi, 1 foaie de dafin, sare, piper,
Mod de preparare:Numar porţii: 4 Timp de preparare: 1h 30 min Dificultate: mică
Tranşezi puiul, pieptul şi copanele le pui deoparte. Aşezi restul cărnii într-o oală la fiert, în apă rece cu puţină sare. Spumuieşti cu grijă carnea, apoi adaugi zarzavaturile şi laşi totul să fiarbă, la foc mic, circa 45-50 de minute.
Între timp, tai pieptul de pui în două şi îl sotezi la foc iute, împreună cu cele două copane, în unt. Când încep să se rumenească uşor, adaugi supă strecurată, foaia de dafin, potriveşti gustul de sare şi piper, acoperi friptura cu capac şi laşi să fiarbă, la foc mic, până când, carnea este bine pătrunsă şi lichidul a scăzut.
Torni vinul, amesteci cu sosul din tigaie şi laşi să fiarbă cinci minute. Adaugi, smântâna, apoi bureţii (sau, trufele), înmuiaţi în prealabil, 2-3 ore în apă. Laşi să fiarbă împreună cinci minute, la foc iute, amestecând permanent să nu se ardă.
Scoţi bucăţile de carne pe un platou cald, fierbi în continuare sosul încă cinci minute, până scade, apoi îl torni peste carne.