Sarmale cu afumătură
Ingrediente: 1 kg carne de porc, 3 cepe mari, 3 linguri orez, 4 linguri pastă de tomate, 1 linguriţă cimbru, 2-3 kg varză murată, piper, 300 g costiţă afumată, 2-3 foi de dafin, sare
Mod de preparare:Număr porţii: 6 Timp de preparare: 180 min Dificultate: medie
Speli varza, desfaci foile, scoţi nervurile mai tari şi le tai bucăţi. Treci carnea şi ceapa prin maşina de tocat şi pui to tul într-un castron. Adaugi orezul spălat şi scurs, cimbrul şi două linguri de pastă de tomate. Condimentezi cu sare bine compoziţia. Iei cu lingura carne şi aşezi pe foile de varză. Rulezi şi in troduci varza la capete.
După ce termini sarmalele, toci varză şi aşezi pe fundul vasului în care le fierbi. Eu le fac în vas de lut. Dacă le faci într-o cratiţă mai mare, le fierbi 30 de minute pe foc şi apoi le introduci la cuptor. Pui peste varza tocată câteva felii de costiţă (sau slă nină afumată), foile de dafin şi aşezi sarmalele una lângă alta, strâns. Pui restul costiţei şi continui cu sarmale.
Acoperi cu varza tocată, diluezi în apă două linguri de pastă de tomate şi torni deasupra. Acoperi totul cu apă şi le introduci la cuptor pentru două ore. Mai adaugi apă din când în când dacă este nevoie, pentru că o să scadă.