Spaghete carbonara fără smântână. Reţeta originală

10 ianuarie 2020   Felul principal

Dacă eşti mare amatoar de paste, atunci ar trebui să încerci reţeta originală de spaghete carbonara fără smântână, o reţetă simplă şi delicioasă pe care ar trebui să o prepare oricine.

 

Spaghetele carbonara sunt simple, dar pline de arome. Le întâlnim în meniurile multor restaurante din ţară şi din străinătate, dar rareori sunt preparate "ca la carte" şi au adaos de smântână sau caşcaval. Reţeta originală are doar câteva ingrediente simple: pancetta, brânză de oaie pecorino, gălbenuş de ou, mult piper negru măcinat. Dacă le prepari astfel, nu vei mai vrea să le mănânci în altă variantă. 

Spaghete carbonara fără smântână - ingrediente necesare:

300 de grame de spaghete

150 de grame de pancetta sau guanciale (guşă de porc)

4 gălbenuşuri 

150 de grame brânză pecorino rasă

sare şi piper, după gust

30 ml ulei ulei de măsline

pătrunjel verde, pentru decor

Spaghete carbonara fără smântână - mod de preparare:

Fierbe spaghetele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu puţină sare. 

Taie pancetta cubuleţe şi rumeneşte-o într-o tigaie mare, până devine crocantă. Dă-o deoparte.

Într-un bol încăpător, amestecă cu un tel-pară gălbenuşurile cu uleiul de măsline, condimentează după gust cu sare şi piper negru proaspăt măcinat şi adaugă jumătate din cantitatea de pecorino. Omogenizează amestecul.

Scurge spaghetele şi păstrează câteva linguri din apa în care au fiert. Transferă-le înapoi în oală şi, cât sunt fierbinţi, toarnă amestecul de gălbenuşuri şi omogenizează rapid, astfel încât gălbenuşurile să nu se coaguleze. În vas trebuie să obţii un sos mătăsos. Dacă e nevoie, adaugă puţină apă în care au fiert pastele, pentru a-l subţia. Pune peste spaghete pancetta rumenită cu tot cu grăsimea lăsată în tigaie şi amestecă din nou. 

Serveşte spaghetele imediat, cu restul de brânză rasă. În farfurie mai poţi picura câţiva stropi de ulei de măsline şi poţi condimenta cu piper negru proaspăt măcinat şi cu pătrunjel tocat. 

FOTO Shutterstock

Mai multe