Tocănită de cartofi cu afumătură

27 februarie 2020   Felul principal

O tocăniţă de cartofi poate părea banală, dar nu şi atunci când îi adaugi bucăţi de afumătură. Foloseşte carne de porc pentru a-i oferi un gust savuros şi o aromă aparte. Se prepară uşor şi... vei mai dori încă o porţie!

Ingrediente pentru tocănită de cartofi cu afumătură

  • 1 kg afumătură de porc
  • 2-3 cârnaţi afumaţi (opţional)
  • 1 kg cartofi roşii
  • 400 gr pastă de roşii
  • 1 lingură pastă de ardei dulce
  • 1 lingură untură de porc (sau ulei normal, în lipsa unturii) 
  • 2 cepe
  • 1-2 ardei iuţi
  •  foi de dafin
  • 2 căţei de usturoi
  • sare şi piper
  • ulei  

Mod de preparare pentru tocănită de cartofi cu afumătură

Fierbe carnea de porc afumată şi schimbă-i cel puţin apa. Curăţă de spumă, iar când este gata fiartă, porţionează în bucăţi mai mici.

Căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, cu câţiva căţei de usturoi striviţi. Ideal este să foloseşti untură, dar în lipsa ei, se poate utiliza ulei. Când ceapa devine aurie, adaugă pasta de roşii şi cea de ardei. Pune şi 2-3 foi de dafin şi completează cu o ceaşcă de apă caldă. 

Curăţă cartofii şi taie-i cuburi. Când sosul din tigaie începe să fiarbă, adaugă şi cartofii. Abia când aceştia încep să se pătrundă se adaugă şi bucăţile de carne afumată. Dacă ai şi cârnaţi, prăjeşte-i în tigaie şi adaugă-i peste tocăniţă, pentru un plus de aromă. Adaugă ardeii iuţi tăiaţi felii şi lasă să mai dea într-un clocot pentru ca aromele să se îmbine. 

Se serveşte caldă cu verdeaţă proaspătă! 

Poftă bună! 

Mai multe