Varza călită cu cârnaţi afumaţi
Ai poftă de o mâncare românească, cu gust autentic? Atunci varza călită cu cârnaţi este alegerea perfectă. Încearcă această reţetă şi te vei linge pe degete! Se prepara rapid şi vei mai pune o porţie!
Ingrediente
1 varză albă o ceapă albă mare 75g slănină 2 linguriţi ulei de măsline 60g unt Sare şi piper negru 1-3 linguri de oţet de vin roşu 4 mari / 8 mici cârnaţi afumaţi
Mod de preparare
Aruncaţi frunzele exterioare de varză, tăiaţi în sferturi, scoateţi miezul dur şi apoi mărunţiţi fiecare sfert.
Curăţaţi şi taiaţi subţire ceapa şi în bucăţi slănina. Puneţi uleiul de măsline, ceapa şi bucăţile de slănină într-o tigaie mare sau adâncă (cu un capac potrivit) pe foc mediu-mic şi gătiţi, amestecând, până ce ceapa este moale şi translucidă şi grăsimea s-a topit.
Adăugaţi varza şi întoarceţi-o de câteva ori până când începe să se înmoaie, apoi adăugaţi untul şi amestecaţi din nou până s-a topit.
Adăugaţi sare, piper şi oţet (dacă adăugaţi doar 1 sau 2 linguri, adăugaţi apă pentru a face lichidul până la 3 linguri), amestecaţi din nou apoi acoperiţi tigaia bine şi reduceţi focul. Gătiti timp de o oră sau mai mult, ridicând capacul şi amestecând din când în când, adăugând puţin mai multă apă dacă tigaia pare uscată, până când varza este foarte fragedă.
Adăugaţi condimentele şi prăjiţi cârnaţii în tigaie sau puneţi-i l cuptor. Serviţi preparatul cald cu mămăligă, după preferinţe.
Poftă bună!