Cornuleţe de post cu gem
În Antichitate, postul avea un caracter igienic şi de echilibru al sănătăţii. Celebrul medic antic Hipocrate atribuia longevitatea sa postului, spunând că nu s-a ridicat niciodată de la masă sătul. Filosoful Pitagora le cerea ucenicilor să postească pentru a deveni înţelepţi. Dar postul nu înseamnă numai o alimentaţie fără mâncare de frupt, ci mult mai mult: iertare, bunătate, împăcare şi răbdare. Cuvântul post se traduce de fapt prin exerciţiu spiritual, deci această perioadă este una în care oamenii ar trebui să facă exerciţii pentru a deveni mai buni, mai iertători, mai înţelepţi şi mai puţin lacomi.
Ingrediente (1 tavă)
500 g făină 200 ml ulei 25 g drojdie proaspătă 125 ml borş 1 vârf cuţit de sare coajă de lămâie gem zahăr pudră
Mod de preparare
Într-un castron, cerni făina şi încorporezi uleiul, drojdia, borşul, sarea, coaja rasă de la o lămâie. Pe o planşetă, presari făină, întinzi aluatul în strat potrivit şi-l tai în fâşii late, apoi fiecare fâşie în triunghiuri. Pe fiecare bucată, la baza triunghiului pui puţin gem şi rulezi. Aşezi cornuleţele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le laşi 20-25 de minute sau până devin rumene la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. Le presari cu zahăr pudră cât sunt calde.