Găluşte de cartofi cu gem

5 februarie 2015   Gătește sănătos

Cartoful ne scoate din orice încurcătură, asigurând mese consistente, ieftine şi gustoase. Dar puţini dintre noi am pregătit nişte găluşte de cartofi cu gem.

Ingrediente pentru găluşte de cartofi cu gem

Pentru aluat 600 g cartofi albi făinoşi 4 linguri ulei 2 ouă 200 g făină 1 praf de sare

gem de fructe (sau fructe)

50 g unt

seminţe de mac

50 g zahăr pudră aromatizat cu vanilie

Mod de preparare pentru găluşte de cartofi cu gem

Speli cartofii şi îi fierbi cu tot cu coajă în apă cu sare. Cureţi coaja, dai cartofii pe răzătoarea cu găuri mici, îi amesteci cu uleiul, ouăle şi făina. Frămânţi un aluat consistent şi omogen. Modelezi suluri de aluat din care tai bucăţi, le aplatizezi în palmă, adaugi în mijloc gem de fructe (după preferinţă) sau fructele preferate macerate cu zahăr în prealabil, apoi strângi aluatul sub formă de găluşcă. Umpli un vas de 3-4 l cu apă, adaugi un praf de sare şi aduci apa la punctul de fierbere. Adaugi găluştele umplute şi le laşi să fiarbă până se ridică deasupra. Le scoţi cu spumiera deoparte, le rumeneşti în unt topit şi le tăvăleşti prin seminţe de mac. Serveşti găluştele de cartofi cu gem imediat, pudrate cu zahăr aromatizat cu vanilie.

Mai multe