Gem de mere, fără conservanţi
Gemul de mere este uşor acrişor, numai bun de întins dimineaţa pe pâinea cu unt sau adăugat în compoziţia prăjiturilor.
De ce ai nevoie pentru gem de mere
1 kg de mere
500 g zahăr
100 ml apă
50 g zeamă de lămâie
½ linguriţă scorţişoară
Cum se prepară gemul de mere
Cureţi merele, le îndepărtezi cotorul şi le tai cubuleţe. Le pui împreună cu apa într-o cratiţă şi le laşi să fiarbă până când se înmoaie. Le dai deoparte, le zdrobeşti cu pasatorul de cartofi, apoi le pui din nou pe foc cu zahărul, zeama de lămâie şi scorţişoara.
Amesteci constant pentru a nu se prinde de baza vasului. Este gata atunci când pui o bobiţă de gem pe o farfurie rece şi ea nu se împrăstie. Îl dai deoparte şi-l pui în borcane sterilizate după ce s-a răcorit. Îl păstrezi la rece.