Gogoşari în oţet. Află secretele unei reţete din caietul bunicii
Nu mă pot lăuda că mi-au ieşit aşa cum trebuie gogoşarii în oţet, în fiecare an. Dar, ce-i drept, nici nu am fost departe. Parcă într-un an erau prea acrii, în alt an nu au rezistat, dar de cele mai multe ori, simţeam că parcă le mai trebuie ceva. Odată ce am aflat secretele unei reţete din caietul bunicii am avut cei mai buni gogoşari în oţet.
Gogoşari în oţet. Află secretele unei reţete din caietul bunicii - Ingrediente
6 kg gogoşari 1 kg de morcov, ţelină şi hrean curăţate şi tăiate după gust frunze de ţelină 1 l oţet 4 l apă 10 linguri zahăr 5 linguri sare 3 g foi de dafin 5 g piper boabe 5 g muştar boabe
Gogoşari în oţet. Află secretele unei reţete din caietul bunicii - Mod de preparare
Speli gogoşarii, îi tai în patru şi îi cureţi de seminţe. Conopida o rupi bucheţele şi o speli sub jet de apă. Speli frunzele de ţelină şi le pui deoparte. Pui pe fundul unui borcan de 10 litri un strat de frunze de ţelină şi unul de hrean. Aşezi un rând de gogoşari, unul de conopidă şi tot aşa până termini ingredientele. Printre ei pui morcovii, ţelina, hreanul şi funzele de ţelină.
Separat faci o saramură din apă, oţet, sare şi zahăr. Amesteci şi adaugi foile de dafin, piperul şi muştarul boabe. Opreşti focul când începe să clocotească şi, aşa fierbinte, o torni în borcan. Ai grijă să pui metal sub borcan. Laşi la răcit şi acoperi gura borcanului cu folie de plastic.
Dacă vrei, îl poţi închide ermetic cu un capac, dar trebuie să-l întorci imediat cu gura în jos şi să-l ţii aşa până se răceşte, apoi îl întorci şi îl depozitezi în cămară.
Pulpe de pui cu gogoşari la cuptor
Pulpe de pui cu gogoşari la cuptor
Ardei şi gogoşari cu usturoi, în oţet