Mămăligă gratinată cu brânză şi praz
Pentru această combinaţie reuşită de praz şi brânză, ce ne trimite cu gândul la însorita Grecie, am înlocuit aluatul foitaj cu mămăliga gratinată.
Ingrediente (1 tavă)
Pentru mămăligă 150 g mălai grişat 1 praf de sare 300 ml lapte 1 lingură unt
2 fire praz
1 morcov
200 g telemea de oi
2-3 linguri caşcaval ras
2-3 linguri ulei
sare
piper
Mod de preparare
Tai prazul rondele, dai morcovul prin răzătoarea mare şi le căleşti în uleiul bine încins. Adaugi sare şi piper, după gust. Laşi să se răcească, apoi amesteci cu brânza fărâmiţată.
Fierbi laptele şi, când începe să clocotească, adaugi un praf de sare, torni mălaiul grişat, şi laşi pe foc 10 minute, amestecând permanent. Când mămăliga se desprinde de pereţii vasului, adaugi o lingură de unt, amesteci şi răstorni jumătate într-un vas termorezistent. Aşezi pe mijloc compoziţia de praz amestecată cu bucăţi de brânză, apoi torni restul de mămăligă.
Presari caşcaval răzuit şi introduci forma la cuptor 15-20 de minute.