Orez cu ouă şi mazăre
O combinaţie reuşită pentru o cină perfectă.
Ingrediente (2 porţii)
1 cutie mică mazăre 250 g orez cu bobul lung 5 ouă fierte tari 2 albuşuri 2 linguri ulei 2 linguri lapte 1 lingură făină 3 linguri smântână groasă 2 linguri caşcaval ras 1 lingură unt 1 lingură griş sare piper
Mod de preparare
Speli orezul în mai multe ape reci, îl scurgi şi-l rumeneşti uşor în două linguri de ulei, amestecând mereu ca să nu se prindă de fundul vasului. Adaugi apoi două căni de apă clocotită, îl laşi să fiarbă 10-15 minute, până absoarbe toată zeama, şi-l dai să se răcească.
Adaugi în orezul răcit făina „desfăcută” în două linguri de lapte, smântâna, caşcavalul ras, mazărea scursă bine de zeamă, sarea şi piperul, după gust. Încorporezi uşor albuşurile bătute spumă tare.
Ungi cu unt şi tapetezi cu griş o formă cu gaură în mijloc. Cureţi ouăle de coajă, le tai în două, pe lăţime, şi le aşezi, unul lângă altul, pe fundul formei. Torni compoziţia de orez, apeşi uşor şi introduci forma în cuptorul bine încins pentru circa 25-30 de minute. Laşi să se răcească puţin, răstorni „coroniţa” pe un platou şi o serveşti caldă sau rece, tăiată felii.