Prăjitură de post cu suc de roşii
Sosul de roşii dă o savoare specială preparatelor pentru aperitiv sau fel principal, dar este şi îngredientul secret din unele prăjituri. Iată cum poţi prepara o prăjitură de post cu suc de roşii.
De ce ai nevoie pentru prăjitură de post cu suc de roşii (2 tăvi)
30 linguri ulei
30 linguri suc de roşii
10 linguri zahăr
1 kg făină
1 linguriţă bicarbonat
sare
esenţă de rom
Pentru cremă
2 l apă
8 linguri zahăr
400 g griş
400 g margarină
150 g nucă de cocos
zeama şi coaja de la 2 lămâi
2 borcane gem
1 praf de sare
Cum se prepară prăjitură de post cu suc de roşii
Pentru foi, amesteci zahărul cu uleiul, esenţa de rom şi sucul de roşii. La final trebuie să obţii o consistenţă cremoasă. Încorporezi treptat făina amestecată cu bicarbonat şi sare. Împarţi aluatul obţinut în opt părţi egale, din care întinzi foi. Le coci pe spatele tăvii şi le laşi la răcorit.
Pentru cremă, combini apa cu zahărul şi le pui pe foc, până ce se dizolvă zahărul, adaugi un praf de sare şi coaja de lămâie, iar după ce clocoteşte torni în ploaie grişul. După ce grişul a fiert, iar compoziţia s-a îngroşat, dai deoparte şi laşi la răcorit. Cât timp grişul este cald, încorporezi margarina şi zeama de lămâie. La final pui nuca de cocos.
Într-o tavă cu pereţi înalţi, ungi prima foaie cu un sfert din compoziţia de griş, adaugi altă foaie, jumătate din compoziţia de gem, o altă foaie, un sfert din compoziţia de griş, iar la final altă foaie. Procedezi la fel cu restul ingredientelor pentru cea de-a doua tavă de prăjitură. Dai prăjiturile la rece.