Prăjituri fără zahăr. 3 prăjituri dulci şi bune

20 ianuarie 2015   Gătește sănătos

Prăjiturile fără zahăr sunt un deliciu nu numai pentru copiii mici, dar şi pentru cei care ţin cură sau regim alimentar, suferă de diabet sau pur şi simplu au renunţat la consumul excesiv de zahăr. Nu degeaba suntem atenţionaţi să nu consumăm zahăr în exces, el chiar dăunează sănătăţii, fiind printre primele în topul produselor cancerigene. Aşadar, v-am pregătit 3 prăjituri fără zahăr de care să vă bucuraţi şi pe care să le împărţiţi cu cei dragi.

Prăjituri fără zahăr - Flan de fructe la cuptor

Ingrediente: - 150 g făină neagră de grâu - 350 ml lapte de 1,5% grăsime - 3 ouă - 4 portocale foarte dulci - 2 linguriţe ulei măsline

Mod de preparare Prăjituri fără zahăr - Flan de fructe la cuptor:

Ouăle se bat cu un praf de sare până se fac spumă. Făina se cerne şi se adaugă treptat peste ouă, se pun apoi laptele, uleiul şi sucul de la o portocală stoarsă înainte. Se pune la frigider pentru 20 minute. Apoi celelalte 3 portocale se curăţă şi se taie rondele subţiri.

Se tapetează apoi o formă, în care se pune hârtie de copt. Se aşază frumos rondelele de portocale şi se toarnă peste compoziţia din frigider. Se coace la cuptor la 180 de grade timp de 20-25 minute. Este extrem de dulce şi bună pentru o prăjitură fără zahăr.

Prăjituri fără zahăr - Prăjitură cu ciocolată şi zmeură

- 2/4 ceaşcă cacao

- ¼ linguriţă sare de mare

- 1 ceaşcă curmale fără sâmburi

- 3 ceşti nucă crudă

- 1/3 ceaşcă cacao

- ½ ceaşcă avocado

- ¼ ceaşcă miere

- 1/3 ceaşcă curmale

Mod de preparare Prăjituri fără zahăr - Prăjitură cu ciocolată şi zmeură

Se amestecă într-un robot de bucătărie primele trei ingrediente pentru blat şi se obţine o făină foarte sănătoasă. Acestea se leagă cu curmalele, care se pun peste făina obţinută şi se amestecă tot în robot. Fără robot, nuca se taie mărunt şi totul se amestecă cu mână. Forma blatului se dă oricum tot cu mâna.

Crema pentru această prăjitură fără zahăr, fără făină absolut delicioasă se prepară tot la robot sau cu ajutorul unui tel. Se amestecă bine şi se pune peste blat. Se ornează cu zmeură şi este numai bună de mâncat! Proaspătă şi sănătoasă, această prăjitură fără zahăr este excelentă pentru diete.

Prăjituri fără zahăr - Prăjitură cu lămâie

- 225 g făină albă

- Jumătate linguriţă praf de copt

- Coajă rasă 2 lămâi

- 125 ml ulei

- 1 lingură lapte

- 200 g iaurt

- Un cubuleţ unt

- Suc de lămâie

- 2 ouă mari

Mod de preparare Prăjituri fără zahăr - Prăjitură cu lămâie

Se amestecă făina cu praful de copt şi cojile de lămâie. Dacă vreţi neapărat să fie mai dulce puteţi pune îndulcitor natural la prăjitura fără zahăr (xylitol, 225 g sau miere după gust). Aşadar, dacă puneţi îndulcitor, îl puneţi acum.

Se amestecă apoi ouăle împreună cu uleiul, laptele şi iaurtul şi se mixează cu făina până la omogenizare. Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade şi se unge o tavă de chec cu unt, se pune hârtie de copt şi se toarnă aluatul. Se lasă la copt 50 de minute, se scoate şi se pune folie de staniol peste şi se bagă la cuptor pentru încă 10 minute.

Siropul se îndulceşte cu 50 g de xylitol sau miere, se pune la foc să se topească îndulcitorul şi se toarnă peste prăjitura scoasă din cuptor să se însiropeze bine. Gata prăjitura fără zahăr cu aspect de chec şi foarte uşor de făcut! Pentru iubitorii de dulce natural se pot pune în aluat stafide sau migdale. Perfectă alături de o limonadă sau un ceai de lămâie! Poftă bună!

Mai multe