Reţete cu găbliori. Cum să prepari mâncăruri cu delicioşii bureţi galbeni

14 mai 2019   Gătește sănătos

Bureţii galbeni sau gălbiorii au carnea galben-aurie, tare, fibroasă, parfumată, cu gust uşor picant, miros plăcut, fiind foarte atacată de viermi. Gălbiorii conţin vitamine şi săruri minerale, de asemenea sunt o sursă bogată de calciu, fiind benefici pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor, la îmbunătăţirea vederii şi prevenirea infecţiilor aparatului respirator. Gălbiorii se pot conserva cu sare, se pot mura, congela sau usca. . Gospodinele din zonele montane îi culeg şi îi prepară ca tocană sau ciulama, ca ingredient în zacuscă, sau îi murează, aşa cum se găsesc şi în magazinele alimentare.

File de păstrăv cu sos de smântână şi gălbiori

Ingrediente pentru file de păstrăv cu sos de smântână şi gălbiori

8 fileuri de păstrăv 20 g unt 50 g spanac 2 g sare 2 g piper Pentru sosul de smântână: 200 g smântână 30% grăsime 80 g ceapă tocată 350 g gălbiori 2 g sare 2 g piper 30 g pătrunjel 40 ml ulei Pentru florile de bostan umplute: 350 g peşte clean filetat 100 g ceapă tăiată mărunt 60 g morcovi raşi 100 g pâine 60 ml lapte 1 ou 50 g unt 500 ml vin alb 15 flori de bostan Pentru sfecla marinată: 500 g sfeclă roşie 150 g mere coaja şi sucul de la 1 portocală 3 g coriandru 3 cuişoare 4 g boabe de muştar 200 ml oţet de vin 200 g zahăr

Mod de preparare:

Speli fileul de păstrăv, îl cureţi de oase şi îl usuci într-un prosop. Îl sărezi, îl dai cu piper şi îl pui în tava unsă cu unt. Aşezi 4 fileuri, pui frunzele de spanac şi acoperi cu restul de peşte. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la 180 ˚C, 40 minute.

Pentru sosul de smântână, speli gălbiorii şi îi laşi la scurs. Căleşti ceapa cu ulei şi puţină apă, adaugi gălbiorii şi îi ţii până lasă puţină zeamă, torni smântâna, potriveşti gustul de sare şi piper şi laşi pe foc până se leagă sosul. La final, presari verdeaţa.

Pentru florile de bostan umplute, pui miezul de pâine la înmuiat în lapte.

Căleşti ceapa şi morcovii în 40 g unt şi un strop de apă. Toci peştele şi îl amesteci cu miezul de pâine stors, ceapa călită, morcovii şi oul,
adaugi sare şi piper, după gust, apoi umpli florile, închizi cu vârful petalelor şi le aşezi în vasul uns cu restul de unt cu codiţa în sus. Torni vinul şi le fierbi, la foc mic, 20 minute.

Cureţi sfecla roşie şi o tai. Mărul îl faci rondele şi storci portocala. Pui într-o oală sfecla roşie, rondele de măr, coaja şi sucul de portocală, condimentele, oţetul, zahărul şi fierbi, la foc mic, aproximativ o oră. Laşi să se răcească. Serveşti peştele alături de sfecă, flori de bostan şi stropit cu sos, după gust.

Piept de pui învelit în bacon cu garnitura de ciuperci

Ingrediente
 pentru piept de pui învelit în bacon cu garnitura de ciuperci

1 piept de pui


10 felii
bacon


150 g brânză
 cheddar rasă


250 g gălbiori


500 g champignons


2 căţei usturoi


sare
piper


pătrunjel, după
 gust


ulei

Speli ciupercile şi le usuci cu prosoape de bucătărie. Le feliezi, le condimentezi cu sare, piper, după gust şi cu usturoi pisat. Adaugi 3 linguri de ulei şi amesteci. Pui ciupercile într-o tavă.  Tai pieptul de pui în 5 bucăţi. Fiecare felie de carne o baţi cu ciocănelul de şniţele, o condimentezi cu sare şi piper, după gust şi aşezi pe ele câte 2 felii de bacon, apoi presari brânza şi rulezi. Aranjezi rulourile de piept de pui deasupra ciupercilor. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 50-60 de minute. Serveşti rulourile cu garnitură de ciuperci, asezonate cu pătrunjel proaspăt tocat

Supă-cremă cu gălbiori

Ingrediente:

1 pungă gălbiori uscaţi de 100 g


5 cartofi


2 cepe


1 lingură de unt

sare


1 legătură pătrunjel

Supă-cremă cu gălbiori - Mod de preparare

Se aleg şi se spală gălbiorii şi se pun să se umfle în apă călduţă. Se lasă măcar 2 ore. În unt se căleşte uşor ceapa tăiată, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi cuburi după care se adaugă ¾ din cantitatea de gălbiori. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă. Restul gălbiorilor se fierb separat.

După ce cartofii şi ciupercile au fiert foarte bine, se strecoară de zeama în care au fiert (care nu se aruncă) şi se mixează. Se subţiază cu apă în care au fiert, se potriveşte gustul de sare şi, eventual, se adaugă un strop de ulei de măsline. Se aduce la masă cu gălbiorii fierţi şi pătrunjel mărunt tocat.

Paste cu sparanghel şi gălbiori

Ingrediente

300 g spaghete


250 g kaizer


300 g ciuperci (gălbiori)


200 g sparanghel conservat


50 g unt


sare


piper

Mod de preparare

Se fierb spaghetele în apă cu sare, conform indicaţiilor de pe pachet, pentru a fi „al dente”. Se scurg de apă şi se aşază într-o salatieră mare. Separat, se sotează ciupercile cu untul, timp de 8-10 minute, apoi se scot din unt şi se pun în salatieră. În untul rămas se rumeneşte kaizerul tăiat bucăţele, după care se scoate şi se pune în salatieră. La final de adaugă sparanghelul scurs de apa în care a fost conservat şi tăiat bucăţi. Se amestecă toate ingredientele din salatieră, cu grijă, ca să nu se sfărâme, se condimentează cu sare şi cu piper, după gust.

Mai multe