Tartă ţărănească din cartofi noi

28 mai 2013   Gătește sănătos

Cartofii noi sunt deliciul acestui sezon. Îi preferăm pentru gust, dar şi pentru versatilitatea lor. Iată cea mai bună reţetă de tartă ţărănească din cartofi noi. Vei rămâne surprinsă de gustul ei.

Pregătire: 1 h 30’

Grad de dificultate: mediu

Porţii: 8

Ingrediente

Pentru blat

200 g făină 150 g unt (sau margarină) 1 praf de copt 1 gălbenuş 2-3 linguri apă rece sare boabe de fasole sau pietre speciale de ceramică

Pentru umplutură

5 cartofi noi potriviţi

3 ouă

4 linguri smântână

2 linguri caşcaval ras

50 g unt topit

pătrunjel verde

sare, piper

Preparare

Speli bine cartofii şi îi fierbi în apă cu sare circa 20 de minute, Scurgi apa, cureţi coaja şi tai cartofii rondele de circa 5 mm grosime. Aşezi  feliile de cartofi într-un castron cald, le stropeşti cu unt topit şi le laşi deoparte până este gata aluatul.

Pentru aluat, cerni făina cu sarea şi cu praful de copt într-un castron. Adaugi gălbenuşul, untul tăiat cubuleţe, amesteci, după care adaugi apa rece.

Frămânţi cu mâna până ce se formează un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi la rece circa 30 de minute într-o folie alimentară. Îl întinzi în foaie subţire şi capitonezi o formă de tartă, cu pereţi cu tot, şi înţepi cu furculiţa.

Pui deasupra o folie de copt, răstorni boabele de fasole sau pietrele, astfel încât să acoperi tot aluatul. Dai la cuptorul preîncălzit pentru 10-15 minute.

Separat, baţi ouăle cu smântâna, caşcavalul ras, sare şi piper, după gust. Răstorni amestecul peste aluat şi înfigi deasupra rondelele de cartofi, în poziţie verticală. Presari pătrunjel verde.

Introduci tarta în cuptorul preîncălzit pentru circa 40 de minute, când cartofii sunt uşor rumeniţi. Serveşti tarta caldă.

Mai multe