Tort cu mac şi cartofi FOTO
Anticii apreciau macul pentru uleiul obţinut din seminţele sale. Acestea mai erau folosite şi pentru bomboanele cu miere sau pentru prăjituri, deseori împreună cu migdalele sau cu susanul, pentru a obţine produse asemănătoare cu baclavaua grecească. În bucătăria mediteraneeană antică, în deserturile cu mac se adăugau şi condimente iuţi, pentru stimularea digestiei.
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 500 g cartofi fierţi 4 ouă 8 linguri lapte 300 g zahăr pudră 200 g mac măcinat 100 g făină 1 pacheţel praf de copt 2 linguri coajă de lămâie rasă 1 linguriţă scorţişoară
200 g gem de coacăze roşii
100 g zahăr pudră
1 lingură zeamă de lămâie
floricele de zahăr pentru decor
Mod de preparare
Cartofii fierţi se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mică. Se bat gălbenuşurile spumă cu jumătate din zahărul pudră şi se adaugă laptele.
Se adaugă treptat cartofii raşi peste lapte, macul, făina cernută cu praful de copt şi se aromează cu scorţişoară şi coajă de lămâie.
Albuşurile se bat spumă tare cu restul de zahăr şi se încorporează uşor în compoziţia de mac şi cartofi, amestecându-se uşor, de jos în sus.
Se toarnă aluatul într-o formă cu gaură unsă şi tapetată şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 160° C pentru 50 de minute. Se scoate din formă după ce se răcoreşte puţin.
Se taie blatul în două pe orizontală, se unge partea de jos cu gem şi se acoperă cu a doua parte.
Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie şi 2 linguri de apă fierbinte. Se ornează tortul şi deasupra se pun floricele din zahăr.