Gnocchi cu scoici și rucola
Gnocchi cu scoici și rucola este un preparat tipic italian, pentru cei ce iubesc pastele și fructele de mare.
Gnocchi sunt unul dintre cele mai tipice și cunoscute feluri de mâncare italiene din lume, care se remarcă prin textura cremoasă, dată de cartofi și de forma rotundă sau ovală.
Originea lor datează din secolul al XVI-lea, când cartofii din America au fost importați în Italia, deci putem spune că au apărut ca un fel de mâncare al nevoiașilor, iar astăzi îi găsim în forme și rețete diverse.
În mod tradițional sunt pregătiți prin amestecarea cartofilor fierți cu făină, dar și prin adăugarea de ouă pentru o mai mare elasticitate și aderență a aluatului la diversele sosuri, ingrediente.
Fiecare regiune a Italiei are propria sa versiune, și care poate varia de la gnocchi cu sosuri simple de roșii din regiunea Campania, până la gnocchi cu ingrediente precum trufe, ciuperci, pesto, dovlecei, pește sau fructe de mare.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 500g gnocchi
- 300g scoici (vongole)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 50ml vin alb sec
- 100g rucola proaspătă
- sare și piper, după gust
- parmezan ras (opțional)
Timp de pregătire: 15-20 minute.
Modul de preparare:
Fierbeți gnocchi într-o oală cu apă și sare, 2-3 minute (când se ridică la suprafață sunt gata), scoateți-i cu o spumieră și puneți-i deoparte.
Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți usturoiul 1-2 minute.
Adăugați scoicile și lăsați-le câteva minute, până se deschid.
Turnați vinul alb și lăsați-l până se evaporă alcoolul.
Sărați și piperați după gust.
Adăugați gnocchi în tigaie și amestecați ușor.
Stingeți focul și adăugați rucola proaspătă.
Serviți imediat, presărând deasupra parmezan ras, dacă doriți.
Spor la gătit și la inspirație!
Poftă bună!
Articol sustinut de Rfi.ro