Mămăligă gratinată
Reţeta de mai jos este dovada că mămăliga nu se poate prepara numai în stilul clasic, aşa cum ne-amobişnuit să o mâncăm, ci că există multe alte variante.
Ingrediente
400 g mălai grişat 500 ml apă 500 ml lapte 1 linguriţă sare 80 g unt 300 g şuncă feliată 200 g caşcaval
Cum se prepară
Se amestecă apa cu laptele, se adaugă sarea, puţin unt şi se lasă să dea în clocot. Se toarnă mălaiul „în ploaie”, amestecând mereu până se îngroaşă. Se lasă să fiarbă, amestecând din când în când. Când este bine fiartă, se răstoarnă pe un fund de lemn şi se întinde într-un strat cu grosimea de 3 cm.
Se lasă mămăliga la răcit, apoi se taie sub formă de batoane cu lungimea de 7-8 cm şi lăţimea de 3 cm. Se unge o tavă cu restul de unt, se aşază batoanele de mămăligă, se ung pe deasupra cu unt şi se gratinează 15 minute în cuptorul bine încins.
Se servesc fierbinţi, cu felii subţiri de şuncă şi cu caşcaval ras pe răzătoarea cu ochiuri mari.
sursa foto: Shutterstock