Must tămâios
10 septembrie 2015
Mâncăruri rapide
Cu alcool sau nu, băuturile din fructe sunt răcoritoare, hrănitoare, pline de savoare şi, mai ales, uşor de preparat.
Ingrediente
10 kg struguri din soiul tămâioasă albă 250 g zahăr apă
Preparare
Alegi struguri cu boabe zemoase, foarte bine copţi. Desprinzi boabele de pe ciorchini, îi treci prin storcător, filtrezi zeama printr-o sită deasă sau prin tifon şi o măsori.
Separat, fierbi apa (socotind câte un pahar pentru fiecare litru de zeamă de struguri) cu zahărul, amestecând până se topeşte zahărul. Torni siropul răcit complet peste zeama de struguri, tragi la sticle, le închizi ermetic şi le sterilizezi, 20 de minute, prin fierbere într-un vas cu apă. Laşi sticlele să se răcească în apa de sterilizare, apoi le depozitezi la loc răcoros.