Ouă cu roşii şi ardei iute (Shakshuka). Reţetă nord-africană FOTO
Shakshuka se mănâncă în primul rând la micul dejun, dar atunci când eşti în pană de idei, poţi încerca acest preparat în orice moment al zilei. Este perfect pentru cină, dar îl poţi testa şi în weekend, deoarece este ideal la o masă cu cei dragi, între mic dejun şi prânz. Încearcă o reţetă simplă, de ouă cu roşii şi ardei iute care nu necesită mai mult de 20 de minute de pregătire şi 10 minute de preparat la cuptor.
Ouă cu roşii şi ardei iute (Shakshuka). Reţetă nord-africană– Ingrediente (4 porţii)
1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 felie de ghimbir 1 ardei iute 1 ardei gras roşu 1 ardei gras galben 5 roşii medii 1 linguriţă boia iute 1 linguriţă chimion măcinat 800 g roşii conservate (întregi, curăţate de coajă) 50 ml apă (combinată, după gust, cu cub supă concentrată de legume) 1 lingură sos Worcestershire, opţional (sau alt sos, după preferinţă) 4 ouă 50 g brânză feta ulei vegetal, pentru prăjit pătrunjel, pentru servire sare piper
Ouă cu roşii şi ardei iute (Shakshuka). Reţetă nord-africană – Mod de preparare
Tai fin ceapa, usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute roşu. Tai ardeii graşi în fâşii subţiri, iar roşiile le tai cubuleţe.
Încingi puţin ulei într-o tigaie, la foc mediu, adaugi ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi ardeiul gras şi sotezi până se înmoaie legumele, aproximativ 6-8 minute. Apoi adaugi ghimbirul, boiaua de ardei iute şi chimionul şi căleşti încă 2 minute.
Adaugi roşiile proaspete şi cele de la conservă în tigaie şi le zdrobeşti uşor cu o lingură de lemn.
Încingi cuptorul la 190 de grade Celsius, adaugi 50 ml apă şi, după gust, supă concentrată de legume şi fierbi la foc mediu, amesteci din când în când, aproximativ 20 de minute. Dacă vrei, adaugi puţin sos Worcestershire şi condimentezi cu sare şi piper, după gust.
Spargi ouăle şi le pui în tigaie, mărunţeşti brânza feta pe deasupra. Dai cratiţa la cuptorul încins, în prealabil, aproximativ 7-10 minute, până ouăle s-au întărit. Scoţi Shakshuka din cuptor şi decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat, înainte de servire.