Supă bulgărească Tarator
Această supă bulgărească este perfectă pentru timpul canicular ce se apropie pe zi ce trece. Este preparata la rece, din castraveţi şi iaurt, se serveşte de la frigider şi uneori este asezonată cu nucă. Supa aminteşte de iubitul sos tzatziki şi se prepară şi în satele din sudul României, acolo unde canicula este greu de suportat.
Dacă vrei să încerci ceva special pentru perioadele de caniculă, iată o supă deosebită, care merită încercată. Iaurtul este foarte bun, iar castraveţii conţin multă apă, deci este foarte hidratantă. Nu se încălzeşte bucătăria şi nici nu îngreunează stomacul, este tocmai bună. Opţional se mănâncă cu nucă, pentru a fi mai consistentă şi mai săţioasă, însă se poate face şi fără nuci.
Ingrediente Supă bulgărească Tarator:
- 750 ml iaurt gras
- 4 -5 castraveţi potriviţi
- 125 ml lapte sau apă plată
- 2 linguri ulei de măsline
- 4 linguriţe de ulei de nuci (opţional)
- Boia pentru ornat
- 1 lămâie
- 2 căţei de usturoi
- Mărar
- Sare
- Piper
Mod de preparare Supă bulgărească Tarator:
Supa este excelentă şi toamna la cinele mai uşoare, dar poate ţine loc şi de antreu, deoarece se face rapid, este apetisantă şi gustoasă şi prea puţin costisitoare. Dacă alegeţi să presăraţi cu nucă măcinată este un adevărat festin sănătos.
Iaurtul se pune într-un vas, se amestecă cu laptele sau apa plată, sucul de la lămâie până se omogenizează. Castraveţii se curăţă de coajă, se dau prin răzătoare şi se adaugă în iaurt. Usturoiul se curăţă şi se pisează, apoi se amestecă bine cu uleiul de măsline şi se pune în supă.
Se lasă la frigider pentru cel puţin o oră. Supa se pune în castron, se asezonează cu sare şi piper, se pun câteva fire de mărar şi un castravete tăiat cubuleţe mici. Se potriveşte de sare, piper şi boia şi se serveşte rece de la frigider. Opţional se pot pune bucăţi mici de nucă şi se poate orna cu puţin ulei de nuci. Se serveşte cu pâine prăjită şi este delicioasă. Poftă bună!