Bavareză cu vanilie şi ciocolată
Vanilie şi ciocolată! Ce combinaţie reuşită şi ademenitoare! Nimic nu o poate întrece!
Ingrediente
Pentru blat
2 ouă 2 linguri zahăr 2 linguri făină
Pentru cremă
500 ml lapte
2 plicuri gelatină
4 ouă
200 g zahăr
500 ml frişcă
200 g ciocolată
1 fiolă esenţă de vanilie ( sau un baton)
Pentru glazură
100 g zahăr
100 ml lapte
50 g unt
Mod de preparare
Pentru blat se separă albuşurile de gălbenuşuri şi se bat spumă tare. SE adaugă zahărul, se mai bate puţin şi se pune făina. Se unge o tavă de cozonac mare cu ulei şi se tapetează cu făină, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor pentru 15 minute.
Se amestecă laptele cu zahărul, ouăle, esenţa de vanilie şi se fierbe pe bain-marie până devine o cremă consistentă. Crema se împarte în două, iar într-una se adaugă ciocolata topită.
Gelatina se pune la înmuiat 10 minute, după care se adaugă în creme. Când cremele s-au răcit se adaugă frişca bătută (care a fost împărţită în două).
Pentru glazură se topeşte zahărul până se caramelizează, se adaugă laptele şi untul şi se fierbe până se îngroaşă.
Se aşază în tava de cozonac folie de plastic, se pune blatul, crema de ciocolată, cea de vanilie şi deasupra se toarnă glazura de caramel. Se dă la frigider pentru 2 ore.