Colţunaşi cu brânză
Pentru această reţetă ai nevoie de brânză de vaci foarte bine scursă şi de smântână mai grasă.
Ingrediente (10 porţii)
Pentru aluat 400 g făină 1 ou sare apă
300 g brânză de vaci bine scursă
2 gălbenuşuri
1 praf de sare
1 lingură zahăr (opţional)
100 g unt
smântână
Cum se prepară
Se amestecă făina, oul, sare, după gust, şi apă până se obţine un aluat potrivit, consistent, care să nu se lipească de mână. Se presară planşeta cu făină, se întinde aluatul în foaie şi se împarte în pătrate cu latura de 8 cm.
Separat, se freacă brânza cu gălbenuşurile, zahărul (opţional) şi praful de sare. Se pune pe fiecare pătrat de aluat câte o linguriţă de brânză, se strânge marginea ca un săculeţ, sigilând umplutura în interior.
Se pun la fiert în apă clocotită cu sare, având grijă ca focul să nu fie foarte puternic pentru a nu desface colţunaşii. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn pentru a împiedica lipirea colţunaşilor între ei. Când sunt gata fierţi, se scot cu spumiera, se toarnă unt fierbinte peste ei şi se servesc imediat, garnisiţi cu smântână.