Cozonac ardelenesc cu mac

18 aprilie 2016   Mese festive

Mai sunt doar două săptămâni până la Sfintele Sărbători de Paşte şi ideile de meniu ni se par puţine. Vrei să impresionezi şi să pregăteşti un meniu desăvârşit pentru toţi cei dragi, iar noi îţi venim în ajutor cu această reţetă de cozonac ardelenesc cu mac. Mai avem şi alte reţete de cozonac pe site şi te invităm să le analizezi şi să o alegi pe cea care îţi place mai mult.

Cozonac ardelenesc cu mac - Ingrediente (2 cozonaci)

Pentru aluat 2 kg de făină 12-14 ouă (depinde de mărime) 500 de grame de zahăr tos coaja rasă de la 1-2 lămâi 2 linguriţe de sare 800-1000 de ml de lapte 200 de grame de unt 100 de grame de drojdie proaspătă 2 esenţe de vanilie scorţişoară

1 kg de nucă

8-10 linguri de zahăr (pentru nucă)

2 linguri de cacao (pentru nucă)

1 esenţă rom

stafide

1 ou bătut pentru uns

Cozonac ardelenesc cu mac - Mod de preparare

Prepararea cozonacilor este o activitate ce presupune efort şi îndemânare, dar mai ales răbdare. Ai nevoie de un vas mare pentru făină. De cu seara se cerne făina în vas şi se acoperă cu un şervet de bucătărie, se lasă peste noapte.

Se pregătesc apoi zahărul, mirodeniile şi nuca măcinată. Peste drojdia proaspătă se pune o lingură de zahăr şi se amestecă bine până se lichefiază. Apoi, într-un castron se pun gălbenuşurile, zahărul, sarea, coaja de lămâie, esenţa de vanilie şi se amestecă bine cu un tel. Acum, se adaugă 500 de ml de lapte cald. Într-un castron se pun 2 linguri de făină, peste care se toarnă energic o cană de lapte fierbinte şi se amestecă rapid. Se lasă la răcit, apoi când este cald, se pune peste drojdia desfăcută în zahăr. Aşa se prepară maiaua, în care se amestecă de 3-4 ori când creşte.

Peste car=stronul cu făina cernută se pune amestecul de gălbenuşuri şi maiaua. Se amestecă şi se frământă bine, se mai pune lapte dacă se cere. După ce se frământă bine, se lasă aluatul la crescut, vreme de o oră, la loc călduţ. Se acoperă cu şervet de bucătărie curat. După o oră, se topeşte untul şi se încorporează în aluat, încet, frământând. La final se mai frământă bine, se acoperă cu un praf de făină şi se lasă la crescut încă 45 de minute.

În acest timp se bat albuşurile bine, până se fac spumă, apoi treptat se pun cele 8 linguri de zahăr şi se mai bat bine. Se încorporează şi cacaoa şi se amestecă uşor, apoi la fel se procedează cu nuca măcinată, stafidele şi esenţa de rom.

Se ung tăvile cu ulei, apoi aluatul se împarte în funcţie de tăvi, mai mari sau mai mici. Se lucrează u sucitorul uns cu ulei şi cumâinile la fel, unse. Se întinde aluatul, se pune umplutura, apoi se formează cozonacii. Se bagă la cuptorul preîncălzit, pentru 30-45 de minute în funcţie de cuptor. Înainte de a se băga la cuptor, se ung cu oul bătut. Se servesc cu drag, de sărbători.

Mai multe