Cozonac cu ciocolată

17 aprilie 2025   Mese festive

Cozonacul cu ciocolată e visul oricărui iubitor de cacao, este pufos, aromat, cu un miez bogat și cremos care se topește în gură.

Ingrediente

500 g făină

10 g drojdie uscată

100 g zahăr

2 ouă

250 ml lapte cald

150 g unt topit

1 gălbenuș

coaja rasă de la 1 lămâie bio

esență de rom

1 praf de sare

Pentru umplutură

200 g ciocolată neagră

200 g unt

200 g zahăr

Pentru glazură

4-5 linguri zeamă de lămâie

150 g zahăr pudră

1 albuș

Mod de preparare

Pentru crema de ciocolată, așezi pe baie de aburi o crăticioară în care pui untul, ciocolata și zahărul. Topești, acoperi și dai deoparte.

Pentru aluat, amesteci drojdia cu laptele și cu o lingură de zahăr, o lași deoparte 10 minute. Într-un bol încăpător, cerni făina, faci o gropiță în mijloc și torni amestecul cu drojdie, apoi adaugi, pe rând, ouăle și gălbenușul, restul de zahăr, coaja rasă de lămâie, esența de rom, sarea și începi să frămânți. Torni, în fir subțire, untul și continui frământarea cel puțin 20 de minute. Acoperi aluatul și îl dai la rece cel puțin 4 ore, apoi îl scoți, îl așezi pe masa dată cu făină, îl mai frămânți puțin, apoi îl întinzi sub formă de dreptunghi. Îl ungi cu crema de ciocolată, îl rulezi și-l pui într-o tavă tapetată, îl mai ții acoperit aproximativ 50 de minute, apoi îl dai la cuptorul încins 40-50 de minute.

Pentru glazură, cerni zahărul pudră. Mixezi albușul cu zahărul pus în ploaie, apoi încorporezi zeama de lămâie. Torni glazura peste cozonac și îl decorezi după imaginație.

Mai multe