Cozonac cu ciocolată
Cozonacul cu ciocolată e visul oricărui iubitor de cacao, este pufos, aromat, cu un miez bogat și cremos care se topește în gură.
Ingrediente
500 g făină
10 g drojdie uscată
100 g zahăr
2 ouă
250 ml lapte cald
150 g unt topit
1 gălbenuș
coaja rasă de la 1 lămâie bio
esență de rom
1 praf de sare
Pentru umplutură
200 g ciocolată neagră
200 g unt
200 g zahăr
Pentru glazură
4-5 linguri zeamă de lămâie
150 g zahăr pudră
1 albuș
Mod de preparare
Pentru crema de ciocolată, așezi pe baie de aburi o crăticioară în care pui untul, ciocolata și zahărul. Topești, acoperi și dai deoparte.
Pentru aluat, amesteci drojdia cu laptele și cu o lingură de zahăr, o lași deoparte 10 minute. Într-un bol încăpător, cerni făina, faci o gropiță în mijloc și torni amestecul cu drojdie, apoi adaugi, pe rând, ouăle și gălbenușul, restul de zahăr, coaja rasă de lămâie, esența de rom, sarea și începi să frămânți. Torni, în fir subțire, untul și continui frământarea cel puțin 20 de minute. Acoperi aluatul și îl dai la rece cel puțin 4 ore, apoi îl scoți, îl așezi pe masa dată cu făină, îl mai frămânți puțin, apoi îl întinzi sub formă de dreptunghi. Îl ungi cu crema de ciocolată, îl rulezi și-l pui într-o tavă tapetată, îl mai ții acoperit aproximativ 50 de minute, apoi îl dai la cuptorul încins 40-50 de minute.
Pentru glazură, cerni zahărul pudră. Mixezi albușul cu zahărul pus în ploaie, apoi încorporezi zeama de lămâie. Torni glazura peste cozonac și îl decorezi după imaginație.