Cozonac cu ciocolată
Odată cu venirea primăverii, soseşte şi Paştele! Mai întâi cel Catolic, apoi cel Ortodox. Iată care sunt propunerile noastre dulci pentru cele mai frumoase sărbători ale creştinătăţii. Astăzi îţi prezentăm o reţetă de cozonac cu ciocolată.
Ingrediente pentru cozonac cu ciocolată:
Pentru aluat
400 g făină 50 g unt 100 g zahăr 25 g drojdie proaspătă 1 ou 2 gălbenuşuri 1 linguriţă miere 3 picături ulei esenţial de lămâie 1 praf de sare 150 ml lapte 40 ml ulei Pentru umplutură 50 g cacao 50 g unt 50 g zahăr pudră 50 g amidon 2 albuşuri Pentru decor 200 g ciocolată neagră 150 ml frişcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru aluat, amesteci drojdia proaspătă cu mierea şi laşi compoziţia deoparte. Topeşti untul. Amesteci oul şi cele două gălbenuşuri cu laptele călduţ. Adaugi drojdia, untul topit şi răcit şi uleiul. Separat, combini făina cu sarea şi cu zahărul. Adaugi ingredientele lichide şi uleiul esenţial de lămâie.
Frămânţi aluatul până nu se mai lipeşte de mâini şi devine elastic, apoi îl aşezi într-un castron adânc, îl acoperi cu folie alimentară şi-l laşi la dospit o oră. Pentru umplutură, amesteci untul moale cu zahărul pudră. Adaugi pudra de cacao, albuşurile şi, treptat, amidonul. Amesteci bine până obţii o compoziţie cremoasă.
Aluatul dospit îl întinzi pe masa tapetată cu făină sub forma unui dreptunghi cu grosimea de 2 cm, pui crema de cacao şi o netezeşti. Rulezi cu grijă, apoi o răsuceşti şi formezi un colac.
Aşezi cozonacul într-o tavă tapetată. Îl acoperi cu un prosop şi-l mai laşi la dospit o oră, la loc cald, apoi îl coci 40 de minute, la 180 °C. 5Pentru decor, aşezi frişca lichidă pe foc. Când începe să dea primele semne de fierbere, o dai deoparte şi adaugi ciocolata. O laşi să se topească, fără să amesteci.
După 5 minute, amesteci bine pentru a se omogeniza crema. Torni crema de ciocolată peste cozonacul rece.