Cozonac cu cocos

17 aprilie 2025   Mese festive

Cozonacul cu cocos este o variantă tropicală, delicată și surprinzător de parfumată a clasicului cozonac.

Ingrediente

400 g făină

2 gălbenuşuri

150 ml lapte călduț

60 g unt moale

100 g zahăr

esență de rom, după gust

7 g drojdie uscată

1 linguriță coajă rasă de lămâie

1 linguriță coajă rasă de portocală

150 g stafide

1 praf de sare

150 g fulgi de cocos

1 gălbenuş bătut cu puțin lapte, pentru uns

Mod de preparare

Cerni făina. Pentru maia, combini drojdia cu o linguriță de zahăr, cu trei linguri de lapte călduț şi cu o lingură de făină. Omogenizezi amestecul şi-l laşi la crescut până când îşi dublează volumul.

Amesteci laptele rămas cu restul de zahăr, cu coaja de lămâie, cu cea de portocală şi cu romul, până se topeşte.

Separat, freci bine gălbenuşurile cu sarea. Faci o gropiță în făină, răstorni drojdia şi gălbenuşurile, amesteci cu lingura, apoi torni laptele în fir subțire şi începi să frămânți cozonacul. În timpul frământării, adaugi, treptat, untul. Frămânți energic, pentru ca untul să fie bine încorporat, adaugi stafidele şi jumătate din cantitatea de fulgi de cocos. Acoperi şi laşi la crescut, la loc cald.

Ungi blatul de lucru cu puțin unt, mai frămânți aluatul şi-l aşezi într-o tavă rotundă în care ai întins hârtie de copt. Îl ungi cu gălbenuş, presari câte va stafide şi îl dai la cuptorul încins până trece testul scobitorii.

Mai multe