Cozonac cu fructe confiate
Cozonacul cu fructe confiate este o variantă delicioasă și festivă a cozonacului tradițional.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
7 g drojdie uscată
200 ml lapte călduț
100 g zahăr
100 g unt
2 ouă
1 praf de sare
coajă rasă de lămâie sau portocală
Pentru umplutură
200 g fructe uscate (stafide, caise, smochine, merișoare)
100 ml rom
100 g alune de pădure tocate grosier
Pentru decor
50 g caise confiate
zahăr pudră
scorțișoară
alune de pădure
Mod de preparare
Pui fructele uscate în rom și le lași la înmuiat 1-2 ore.
Într-un bol mare, combini făina, zahărul și drojdia. Adaugi ouăle, coaja rasă de citrice și untul topit. Frămânți până obții un aluat elastic. Adaugi fructele confiate și alunele în aluat, amestecând ușor. Pui aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, îl acoperi și îl lași să crească într-un loc cald 1 oră sau până își dublează volumul.
Transferi aluatul într-o formă de cozonac tapetată cu hârtie de copt și-l lași să mai crească 30-40 de minute.
Coci cozonacul 40-50 de minute, până devine auriu și trece testul scobitorii. După ce s-a răcit, presari zahăr pudră și decorezi cu caise confiate, alune de pădure și un baton de scorțișoară.