Cozonac cu stafide
Cu nucă, cu stafide, cu mac ori cu rahat, rotund sau în forma tradiţională, cozonacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşti. Avem pentru voi o delicioasă reţetă de cozonac cu stafide, pe care îl poţi preparar pentru cei dragi. Stafidele sunt boabe de struguri uscate care provin de la soiuri fără seminţe. Uscarea se realizează în cuptoare speciale sau direct la soare. În Roma Antică, două borcane mari pline cu stafid evalorau cât un sclav.
Bogate în vitaminele A,B şi C, ajută la remineralizarea şi la purificarea organismului. Consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani.
Cozonac cu stafide - Ingrediente
1 kg făină 300 ml lapte 200 g unt 10 gălbenuşuri 3 albuşuri 20 g drojdie uscată 200 g zahăr 3 linguriţe coajă de lămâie 200 g stafide 1 praf sare
Cozonac cu stafide - Mod de preparare
Cerni făina împreună cu sarea, apoi adaugi drojdia. Peste jumătate din amestecul de făină torni laptele cald şi laşi vasul deoparte o oră şi jumătate. Separat, baţi gălbenuşurile cu zahărul până devin o spumă albă. Când maiaua şi-a dublat volumul, adaugi untul moale, gălbenuşurile bătute, restul de amestec de făină şi coaja de lămâie. Frămânţi bine aluatul, îl acoperi şi-l laşi la loc cald o oră.
Ulterior, adaugi stafidele spălate în prealabil în apă caldă şi albuşurile bătute spumă. Pui aluatul într-o tavă tapetată şi după 30 de minute îl dai la cuptorul preîncălzit 40 de minute. După aceea, scazi uşor temperatura şi mai laşi cozonacul să se coacă încă 30 de minute. În cazul în care are tendinţa să se ardă pe deasupra, îl acoperi cu hârtie de copt unsă cu unt.