Cozonac împletit

19 decembrie 2013   Mese festive

De Crăciun, îţi propunem un cozonac mai deosebit. Rezultatul este garantat, iar musafirii vor fi încântaţi gustând desertul inedit. Încearcă si tu să prepari acest cozonac impletit în patru paşi simpli.

Ingrediente:

2 kg făină 600 g zahăr ½ pachet unt 10 ouă 1 ou bătut 125 g drojdie 100 ml smântână 400 ml lapte 20 ml ulei zahăr vanilat esenţă de rom coajă de lămâie rasă stafide sare fulgi de migdale

Mod de preparare:

Cerni făina de trei ori şi opreşti doi pumni pe care-i opăreşti cu 200 ml de lapte fierbinte. Laşi să se răcească un pic, înmoi drojdia, amesteci bine, pui o linguriţă de zahăr şi laşi la crescut maiaua. Separi ouăle, peste gălbenuşuri pui sare, iar albuşurile le baţi şi le laşi deoparte.

Topeşti zahărul cu restul de lapte, îl torni peste făină, adaugi maiaua şi frămânţi. Încorporezi smântâna, frămânţi, pui gălbenuşurile şi albuşurile. Spre sfârşit, încorporezi untul topit, stafidele şi aromele. Continui să frămânţi aluatul de cozonac până când aluatul nu ţi se mai lipeşte de mâini. Laşi la crescut. Împarţi coca de cozonaac în opt bucăţi, pe care le întinzi cu mâinile pe o planşetă.

Împleteşti în patru aluatul de cozonac şi obţii două „cozi“. Pui una la bază şi una deasupra, ca să obţii un cozonac impletit etajat.

Ungi tava cu ulei, pui hârtie de copt, ca să nu se ardă, aşezi cozonacul impletit şi-l laşi să crească, jumătate de oră, acoperit cu un ştergar, la căldură. Ungi acest cozonac impletit cu un ou bătut, presari şi fulgii de migdale şi-l dai la cuptor, 50 de minute.

Cozonac de post fara framantare

Cozonac de post fara framantare

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac fara dospire

Mai multe