Cremă de zahăr ars cu dovleac

9 septembrie 2014   Mese festive

Un fruct dulceag şi bogat în betacaroten care poate face deliciul unor deserturi!

Dificultate medie Porţii: 4-6 Timp: 120-180 minute

Ingrediente

Pentru caramel

150 zahăr

100 ml apă

Pentru cremă

500 g dovleac

5-6 ouă

100 g zahăr

500-600 ml lapte

2 linguri rom

1 linguriţă scorţişoară sau esenţă de vanilie

1 cubuleţ de unt

Mod de preparare

Pentru caramel, pui zahărul şi apa într-o cratiţă, la foc mic. Amesteci până se topeşte zahărul, apoi dai focul mai tare şi îl laşi la caramelizat, fără să mai amesteci. Cât este încă fierbinte, „îmbraci“ pereţii cratiţei cu acest caramel şi dai deoparte să se răcească.

Cureţi dovleacul şi îl dai prin răzătoarea mare, apoi îl căleşti în puţin unt. Laşi să se răcească şi apoi îl mixezi până obţii un piure omogen.

Încălzeşti un pic laptele şi-l amesteci cu ouăle şi cu pasta de dovleac. Adaugi romul, esenţa de vanilie şi scorşişoara.

Torni compoziţia în cratiţa tapetată cu caramel şi o dai la cuptor, pe baie de aburi, astfel încât apa să treacă un pic de jumătatea craţiţei. Laşi 40-50 de minute, la foc mediu.

Când este gata, o scoţi din cuptor şi o laşi la răcit. O pui la frigider 2 ore sau întreaga noapte. Treci cu un cuţit pe marginea cratiţei, de jur împrejur, pentru a o dezlipi. Pui platoul pe care urmează să o aşezi deasupra cratiţei şi îl întorci cu susul în jos, ca să iasă crema. Tai felii, ca de tort, şi serveşti.

sursa foto: Photocuisine

Mai multe