Dovlecei gratinaţi cu roşii uscate şi parmezan

13 iulie 2016   Mese festive

În această perioadă, profită de gustul bogat al dovleceilor şi prepară-i cu câteva roşii uscate şi puţin parmezan. Dacă vrei să nu stai mult în bucătărie, aminteşte-ţi că pentru această reţetă ai nevoie de 45 de minute. Poţi să serveşti aceşti dovlecei gratinaţi, cu roşii şi parmezan la ocaziile deosebite sau la o cină în doi.

Dovlecei gratinaţi cu roşii uscate şi parmezan – Ingrediente

3 dovlecei 50 g pesmet 50 g seminţe de pin, opţional 1 ceapă medie 1 căţel de usturoi 8-10 roşii uscate 1 lingură frunze de cimbru sau busuioc 25 g parmezan ras ulei de măsline, pentru copt

Dovlecei gratinaţi cu roşii uscate şi parmezan – Mod de preparare

Încingi cuptorul la 220 de grade Celsius. Speli dovleceii, îi cureţi, îi tai în jumătăţi pe lungime şi scoţi partea de miez care are seminţe. Ungi o tavă de copt cu ulei de măsline şi aşezi dovleceii, cu coaja în jos. Torni puţin ulei de măsline peste ei şi îi dai la cuptorul încins, în prealabil, 20 de minute.

Scurgi roşiile uscate de ulei şi le toci mărunt. Cureţi usturoiul şi îl zdrobeşti. Cureţi ceapa şi o toci. Amesteci toate ingredientele: pesmetul, seminţele de pin, roşiile uscate, parmezanul, ceapa şi usturoiul şi condimentezi cu sare şi piper.

Torni amestecul peste dovlecei şi stropeşti cu un pic de ulei de măsline. Mai laşi la cuptor 10-15 minute, până când umplutura devine aurie şi crocantă. Serveşti calzi aceşti dovlecei gratinaţi, cu roşii şi parmezan.

Sursa: Sosuri, dressinguri şi condimente / Maria Cristea Şoimu, Bucureşti, Mara Books & Publishing, 2016. Foto: melissassouthernstylekitchen.com

Mai multe