File de păstrăv cu sos de smântână şi gălbiori
Poveştile despre Bucovina sunt despre peisaje, despre oameni, despre mănăstiri şi despre mâncare. E atât de multă savoare în Bucovina, încât te poţi duce acolo doar să mănânci, fără să vezi nimic altceva, şi te-ai întoarce fericit! Chef Petronela Ciubotaru, de la Pensiunea El Quatro din Vatra Dornei, a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente:
8 fileuri de păstrăv
20 g unt
50 g spanac
2 g sare
2 g piper
Pentru sosul de smântână:
200 g smântână 30% grăsime
80 g ceapă tocată
350 g gălbiori
2 g sare
2 g piper
30 g pătrunjel
40 ml ulei
Pentru florile de bostan umplute:
350 g peşte clean filetat
100 g ceapă tăiată mărunt
60 g morcovi raşi
100 g pâine
60 ml lapte
1 ou
50 g unt
500 ml vin alb
15 flori de bostan
Pentru sfecla marinată:
500 g sfeclă roşie
150 g mere
coaja şi sucul de la 1 portocală
3 g coriandru
3 cuişoare
4 g boabe de muştar
200 ml oţet de vin
200 g zahăr
Mod de preparare:
Speli fileul de păstrăv, îl cureţi de oase şi îl usuci într-un prosop. Îl sărezi, îl dai cu piper şi îl pui în tava unsă cu unt. Aşezi 4 fileuri, pui frunzele de spanac şi acoperi cu restul de peşte. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la 180 ˚C, 40 minute.
Pentru sosul de smântână, speli gălbiorii şi îi laşi la scurs. Căleşti ceapa cu ulei şi puţină apă, adaugi gălbiorii şi îi ţii până lasă puţină zeamă, torni smântâna, potriveşti gustul de sare şi piper şi laşi pe foc până se leagă sosul. La final, presari verdeaţa.
Pentru florile de bostan umplute, pui miezul de pâine la înmuiat în lapte. Căleşti ceapa şi morcovii în 40 g unt şi un strop de apă. Toci peştele şi îl amesteci cu miezul de pâine stors, ceapa călită, morcovii şi oul, adaugi sare şi piper, după gust, apoi umpli florile, închizi cu vârful petalelor şi le aşezi în vasul uns cu restul de unt cu codiţa în sus. Torni vinul şi le fierbi, la foc mic, 20 minute.
Cureţi sfecla roşie şi o tai. Mărul îl faci rondele şi storci portocala. Pui într-o oală sfecla roşie, rondele de măr, coaja şi sucul de portocală, condimentele, oţetul, zahărul şi fierbi, la foc mic, aproximativ o oră. Laşi să se răcească. Serveşti peştele alături de sfecă, flori de bostan şi stropit cu sos, după gust.
FOTO: Arhivă personală