FOTO Lasagna cu carne tocată şi sos bechamel. Reţetă tradiţională
Lasagna, unul dintre cele mai conoscute preparate culinare din Italia are o lunga şi extrem de interesanta poveste. Există o teorie conform căreia originea acestui preparat culinar se află undeva în Grecia Antică. Acolo se foloseau foi de aluat (laganon), tăiate în fâşii pentru prepararea unui fel de mâncare asemănător. În Grecia există şi astăzi un tip de pâine numită „Lagana”. Iată reţeta tradiţională a lasagnei cu carne tocată şi sos bechamel.
Lasagna cu carne tocată şi sos bechamel. Reţetă tradiţională - Ingrediente
300 g foi de lasagna 150 g parmezan
1 ceapă
1 morcov mic
1/4 ţelină mică
100 g bacon sau kaizer
400 g roşii descojite din conservă
3 linguri unt
600 g carne tocată amestec
250 g vin roşu
sare
piper
8-10 frunze de busuioc
supă de vită
50 g unt
50 g făină
500 ml lapte
5 sare
1 vârf de cuţit nucşoară
Lasagna cu carne tocată şi sos bechamel. Reţetă tradiţională - Mod de preparare
Se taie ceapa, morcovul şi ţelina cubuleţe mici. Se pun la călit în unt topit şi se lasă până se înmoaie. Se adaugă baconul tăiat cubuleţe şi se mai lasă un minut.
Se adaugă peste legume carnea, vinul roşu şi se lasă pe foc până când se evaporă, amestecând din când în când.
Se pun roşiile tăiate cubuleţe şi scurse de zeamă, busuiocul tocat mărunt, sare şi piper. Se pune puţină supă de vită şi se lasă să fiarbă, la foc mic, 20 de minute.
Pentru sosul bechamel se căleşte făina în untul topit şi se adaugă laptele treptat, amestecând continuu. Se condimentează cu sare şi nucşoară şi se fierbe până când se îngroaşă.
Foile de lasagna se pun la înmuiat în apă rece. Se întinde puţin sos de carne pe fundul unui vas uns cu unt, se presară parmezan şi se acoperă cu foi de lasagna şi sos bechamel.
Repetaţi aşezarea straturilor până când se termină toate ingredientele. Stratul de deasupra trebuie să fie de sos bechamel presărat cu parmezan.
Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 180° C pentru 40 de minute. Se lasă să se răcorească puţin şi se poate servi.